Yvonne Engelvaart

Voedingscoach

yvonne@praktijkengelvaart.nl

bel voor een gratis kennismakingsgesprek 06 41215182

Negatief lichaamsbeeld,


Wat is nu een negatief lichaamsbeeld, ik leg het je uit door een voorbeeld uit eigen ervaring.

Wat ben ik toch vaak ontzettend onaardig geweest voor en tegen mijzelf. Ik heb zo vaak tegen mijzelf gezegd dat ik lelijk was, dat mijn buik te dik was en dat ik niet genoeg beheersing had. Ja uren kon ik nadenken over wat er niet goed was aan mijn lichaam, wat er niet goed was aan Yvonne. Het is duidelijk mijn lichaamsbeeld was niet echt positief te noemen en dit begon echt al heel jong.


Niet tevreden over je eigen lichaam,

Door mijn eetstoornis raakte ik geobsedeerd met mijn lichaam en gewicht. Ik vond het, ik vond mijzelf nooit goed genoeg.

Dat herkennen denk ik meer vrouwen, al neemt het bij een eetstoornis vaak wat extreme vormen aan. Toch is het in de maatschappij bijna normaal om als vrouw niet tevreden te zijn over je eigen lichaam. Zeggen dat je te dik bent, dat je af moet vallen of meer moet sporten is bijna gewoon voor heel veel vrouwen. Blij zijn met je figuur en de rest van je uiterlijk is moeilijk en daarom zijn we er maar negatief over alsof het normaal is. Toch is dat het niet!Het is niet normaal en zeker niet helpend om negatief te zijn over een lichaam dat sterk, gezond en mooi is zoals het is. Geloof me, je gaat er niet gezonder van eten, meer door sporten of mooier uitzien als je zo over jezelf denkt en praat. Integendeel. Het wordt alleen maar moeilijker om lief te zijn voor je lichaam.


Wat is dat nu technisch gezien, je lichaamsbeeld.

Je lichaamsbeeld is een onderdeel van je eigenwaarde dat over je uiterlijk gaat. Net als je eigenwaarde is je lichaamsbeeld gebaseerd op alle meningen en gevoelens over je uiterlijk die je vanaf je vroege jeugd hebt opgeslagen. Volgens psychologen wordt ons lichaamsbeeld voor gemiddeld een derde bepaald door onze eigenwaarde.


Wil jij dit lijf voeden?

Vaak wanneer je een emotioneel eter ben of problemen hebt met eten heb je ook een negatief lichaamsbeeld. Ik wil het graag apart benoemen omdat het zo bepalend is in hoe jij naar jezelf kijkt. In hoe lief en hoe aardig jij bent voor jezelf. Wil jij dit lijf eten geven? Wil jij dit lijf voeden? Wil jij lief zijn voor dit lijf en het bedanken voor al het goede werk dat ze verricht voor je? In mijn begeleiding nemen wij het lichaamsbeeld dus absoluut mee, want jij bent je lijf in al haar glorie


Liefs Yvonne, Praktijk Engelvaart