Wie ben ik,


Aangenaam, ik ben Yvonne Engelvaart 47 jaar. Geboren niet getogen in Rotterdam, maar inmiddels toch weer terug naar deze stad aan de Maas. Ik woon hier heerlijk met mijn twee honden. Ik hou er een nogal bourgondische levenstijl op na maar dat is niet altijd zo geweest.

 

Eten was iets wat niet vanzelf ging in mijn leven. Als klein meisje at ik soms zo weinig dat ik flauw viel. Rond de leeftijd van 5 jaar, vond ik maar weinig lekker. Ik haalde de meest gekke dingen uit om dat eten maar van mijn bord te krijgen. Zo smeerde ik het uit over de deur in de overtuiging dat mijn ouders dat vast niet zouden zien (hoe bedenk je het) of ik voerde het stiekem aan de hond (grote vrienden mee).

 

Eten en emoties

Rond mijn pubertijd kreeg ik het idee dat ik te dik en te zwaar was en ging ik lijnen. Mijn gewicht werd mijn identiteit, mijn bestaansrecht. Een ons aankomen betekende falen, falen als mens. Ik heb alle diëten wel uitgeprobeerd, maar snapte niet dat het niet over eten ging, het ging over emoties. Emoties die ik vooral maar niet wilde voelen. Het monde uit in een eetstoornis en die heeft jaren geduurd. Soms hevig soms wat milder maar weg was ze nooit. Ze heeft een enorme invloed gehad op mijn leven in alle facetten. Pas rond mijn 36ste kreeg ik er grip op. Ik begreep dat ik eten gebruikte om emoties weg te maken, om controle te krijgen op mijn leven.

 

Lief zijn voor mijn lijf

Eindelijk was het gevecht dat ik altijd had gehad met eten te begrijpen. Ik kreeg eindelijk een beetje rust, wat een bevrijding. Lief zijn voor mijn lijf, voor mijzelf het was voor mij onbekend terrein, maar ik ging het langzaam ontdekken. Weten en eten wat mijn lijf nodig had en daar (meestal) naar kunnen handelen. Soms ook gewoon wat eten omdat je er trek in hebt en dat oké vinden. Voelen dat mijn lijf beresterk werd door het te voeden met goede voedingsmiddelen en meer energie krijgen.

 

Ik ben als kindercoach begonnen en na een aantal jaar kreeg ik het idee dat ik iets met voeding moest gaan doen. Hoe en wat precies dat wist ik nog niet. Langzaam aan kreeg het vorm. Die vorm heeft het nu gekregen door mijn werk als ervaringsdeskundige bij Stichting Jij www.stichting-jij.nl. en door een eigen praktijk te beginnen Praktijk Engelvaart

 

Mijn droom!

Mijn droom is anderen helpen waar ik zelf zo ontzettend lang mee geworsteld heb. Ik weet als geen ander hoe moeilijk de strijd met eten, met jezelf met je lijf kan zijn. Kom! samen gaan we zoeken en ontdekken hoe we het beter kunnen maken.

 

Liefs Yvonne, Praktijk Engelvaart