Problemen met eten,


Als je problemen hebt met eten, heb je dan direct een eetstoornis? Wanneer heb je eigenlijk een eetstoornis? En wat is het verschil tussen een eetprobleem en een eetstoornis, of is dat hetzelfde? Om te beginnen bij de eerste vraag: nee, als je problemen hebt met eten heb je niet direct een eetstoornis. Een eetprobleem is niet hetzelfde als een eetstoornis. Het grootste verschil is dat een eetstoornis je hele leven en functioneren negatief beïnvloedt en in de weg staat, terwijl dit bij een eetprobleem niet het geval is al kan je er natuurlijk wel echt last van hebben en kan het je zelfbeeld behoorlijk beinvloeden. Ik probeer dit te verduidelijken aan de hand van een voorbeeld. In onderstaand voorbeeld is sprake van een eetprobleem.


Geen negatieve invloed op haar dagelijks leven,

Maria is een vrouw van 40 jaar ze is vrijgezel en gaat graag uit. Ze drinkt graag een glaasje wijn en eet graag een bitterbal en andere snacks. Ondertussen is ze al een heel aantal kilo’s aangekomen en daar is ze niet heel blij mee. Ze baalt van zichzelf en voelt zich iedere keer weer schuldig. Iedere maandag neemt ze zich weer voor om af te vallen. Ze gaat naar de supermarkt om gezonde dingen te kopen en start iedere keer weer met goede moed. Maar wanneer het weekend er aan komt vervallen al haar goede voornemens en gaat ze al snel weer borrelen met haar vriendinnen en gezellig uit eten. Ze vergeet dat ze op de calorieën zou letten en geniet van alle heerlijk hapjes en drankjes. Dan breekt de nieuwe week weer aan en komt het schuldgevoel weer naar boven. Ze voelt zich hier dan best heel rot over maar het heeft verder geen negatieve invloed op haar dagelijks leven. Dit noemt men een eetprobleem. Natuurlijk kan dit er voor iedereen anders uitzien.


Werkwijze eetprobleem,

Bij 'problemen met eten' is er niet direct sprake van onderliggende problematiek. Vaak wel slecht zicht op wat een gezond eetpatroon is. Dat is dus ook waar we onze aandacht op gaan richten. Welke verhalen hoor je in de media, wat geloof je ervan. Welk doel heb je, is dit een haalbaar doel. Daar gaan we allemaal naar kijken. Waar we ook naar kijken is of je misschien innerlijke overtuigingen hebt waardoor het zo moeilijk is om gezond eetpatroon aan te houden. Misschien is dit de reden waardoor het toch iedere keer weer niet lukt je afval poging succesvol te maken. We doen dit door middel van opstellingen met vloerankers /hoe-werk-ik


Doorverwijzen,

Wanneer ik binnen de begeleiding het idee heb dat er sprake is van een eetstoornis www.parnassiagroep.nl/uw-probleem/eetstoornis zal ik je helaas moeten doorverwijzen. Samen kunnen we kijken wat passend is voor je.


Liefs Yvonne, Praktijk Engelvaart